Destylator składa się z zestawu w postaci szybkowaru i chłodnicy, oraz silikonowych elementów łączących te podzespoły.
Aby rozpocząć destylacje należy napełnić szybkowar cieczą w ¾ jego objętości i postawić go na kuchni.
Następnie poprzez wężyk i korek silikonowy połączyć szybkowar z chłodnicą. Pod chłodnicą należy umieścić naczynie do odbioru destylowanej cieczy.
Po upewnieniu się że wszystkie elementy są prawidłowo podłączone i stabilne możemy włączyć kuchenkę. Gdy wsad się zagotuje należy skorygować moc kuchenki do wartości, która będzie odpowiadać w przybliżeniu rozkładowi temperatur zamieszczonemu na rysunku po niżej. Prawidłowy rozkład temperatur jest również zamieszczony w postaci naklejki na obudowie destylatora.
Kontrolując zapach destylowanej cieczy należy w miarę upływu czasu zmieniać naczynia do których trafia destylat. Tym sposobem po akcie destylacji będziemy mieli możliwość, aby wybrać naczynie z którego zapach jest najbardziej przyjazny, zaś zawartość pozostałych naczyń można dodać do kolejnej destylacji.
W przypadku wypełnienia chłodnicy węglem aktywnym jakość destylatu jest od początku do końca na tym samym, bardzo wysokim poziomie.
Węgiel utrzymuje swoje parametry do 4 destylacji. Po tym czasie należy go wymienić, lub poddać aktywacji poprzez wyprażenie w temperaturze 200*C